Czy można jeść rabarbar po tym jak zakwitnie?

Reklama

śr., 04/21/2021 - 11:50 -- MagdalenaL

Zdjęcie: Kulbir / Pexels

„Nie było mnie w domu parę tygodni, a gdy wróciłam, mój rabarbar zdążył zakwitnąć. Zawsze powtarzano mi, że jeśli nie odetnie się kwiatu, nie będzie można już zebrać odnóg do jedzenia, ponieważ nie urosną wystarczająco duże. Czy to prawda? Czy można uciąć kwiaty w każdej chwili? Jeśli tak, to czy łodygi wtedy jeszcze urosną?”

Odnogi lub też „ogonki” liści rabarbaru stanowią jego jadalną część. Aby były duże z delikatnym sokiem, muszą pozostać w swojej fazie wegetatywnej. Pojawienie się kwiatowych łodyg w środku rozety liści sprawia, że wartości odżywcze kierowane są do ich nowych pędów, które mają na sobie małe, zielonkawe kwiatki i mogą osiągnąć do 1,5 metra wysokości. Ta faza, zwana fazą rozmnażania (wytwarzanie kwiatów, a następnie ziaren) działa na szkodę wzrostu jadalnych łodyg.

Z reguły kwiatowe łodygi muszą być usunięte zaraz po ich pojawieniu się. Niemniej jednak, późniejsze ich usunięcie nie wpływa na jadalność odnóg.

Oprócz kwiatów, zalecane jest też usunięcie starych liści znajdujących się wokół rośliny aby wspomóc wzrost młodych, których ładniejsze łodygi będzie można zerwać.

Ale uwaga: od sierpnia zaleca się pozostawienie na roślinie wystarczającej liczby liści, aby mogła się zrekonstruować w następnych latach.

Autor: 
Société Nationale d’Horticulture de France, tłum. Aleksandra Kaszubowska
Dział: 
Polub Plportal.pl:

Reklama